Отаџбина: Вучић подржава Ђукановића јер жели да се освети Амфилохију због Косова

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ оценио је данас да је актуелна власт у Србији дужна да заштити своју цркву и сународнике у Црној Гори али да то не чини јер председник Александар Вучић жели да се освети митрополиту црногорско-приморском Амфилохију, који му је главна препрека за идеју разграничења са Косовом.

Тај покрет је у саопштењу одговорио Вучићу да нико од њега и не тражи да шаље тенкове у Црну Гору, како је сам рекао, већ да уради оно што једна нормална правна држава треба да учини у заштити својих националних и државних интереса.

„У данима док се водила расправа у скупштини Црне Горе о овом закону голе отимачине, Вучић је са Милом Ђукановићем сеирио у Албанији. И не само што је сеирио него је изјавом да се Србија по питању закона неће мешати у унутрашње ствари Црне Горе дао властима режима Ђукановића подстицај да се он усвоји. Председник Србије се чак и гласнуо како је Црногорска православна црква раније имала своју аутокефалност што је гола лаж и бесмислица. Оваква изјава председнка Србије може да се пореди са оном када је за убиство српских младића у кафићу Панда у Пећи 1998. године директно оптужио српску Државну безбедност“, додаје се.

Тај покрет је додао да у очи упада и држање дела Српске православне цркве који је склон Вучићу, на челу са патријархом.

„Свој део СПЦ у Црној Гори српски патријарх брани по оној Његошевој ‘Јанко брани мртва Владислава, што га брани кад га не одбрани’. Па чак и сам молебан за подршку српском народу и српским светињама у Црној Гори и на Косову и Метохији одржан је без присуства патријарха и са јако малим бројем присутних грађана за град Београд. Док се у Никшићу и Беранама скупља на молебанима по више од 20.000 људи, у Београду тај број није био ни 5.000. Ако се дода да су молебан предводили Марко Ђурић директор Канцеларије за КиМ и Никола Селаковић генерални секретар председника Србије који су предали институције српске државе на Косову и Метохији сепратистима у Приштини може се стећи јасна слика о каквој се одбрани српских светиња ради“, навео је тај покрет.

Извор: Данас